over CREA

over CREA

wat is CREA?

CREA, cultuurcentrum voor Amsterdamse studenten

CREA is een cultureel studentencentrum waar studenten uit binnen- en buitenland elkaar ontmoeten in creatieve cursussen, lezingen, workshops, debatten en voorstellingen. Dat doen we in de volle breedte: van mainstream tot subcultuur, van hedendaagse narratives tot de klassieke verhalen. Een unieke plek voor andere denkbeelden, kijkrichtingen, nieuwe mogelijkheden en speelruimte voor maatschappelijke vraagstukken en actuele thema’s.

Het doel van CREA is om de belangstelling en uitingen van culturele activiteiten stimuleren, en het inzicht in de samenhang van wetenschap en de maatschappij bevorderen bij studenten en medewerkers aan de instellingen van wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs te Amsterdam.

CREA heeft:

geschiedenis

CREA is eind jaren ‘60 tot stand gekomen in een turbulente tijd met veel onderwijsvernieuwingen, met als doel om de maatschappelijke en culturele vorming een fundamenteel onderdeel te maken van de studententijd. Hierbij bundelden een aantal bestaande kunst- en cultuurstudentenverenigingen hun krachten tot één grote organisatie waar kunstbeoefening centraal stond: CREA was geboren.

CREA’s eerste begin was op de Herengracht 88 en het Herenlogement op de Huidenstraat/Keizersgracht. Na een periode op de Sarphatistraat in een oud militair hospitaal werd het Binnengasthuisterrein jarenlang de plek waar CREA te vinden was. Vanaf 1999 werd CREA ook het culturele studentencentrum van de Hogeschool van Amsterdam, waar wij voorheen alleen onderdeel waren van de Universiteit van Amsterdam.

In 2012 verhuisde CREA voor een laatste keer, ditmaal naar de voormalige diamantslijperij ‘Maatschappij’ in het hart van de Roeterseilandcampus. Achter de monumentale gevel bloeit een hedendaags cultureel studentencentrum met moderne faciliteiten, waar jaarlijks duizenden studenten elkaar ontmoeten tijdens onze cursussen en culturele activiteiten. Daarnaast faciliteren we in ons gebouw meer dan vijftig studentenorganisaties, en is het CREA Café al jaren een belangrijke ontmoetingsplek voor UvA en HvA-studenten.

Diamantslijperij Maatschappij
Beeld: De Diamantslijperij Maatschappij te Amsterdam 15 april 1845 - 1920 door M. Barents.

openingstijden

CREA hoofdgebouw
Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 23.00 u
Zaterdag: 10.00 – 23.00 u
Zondag: 10.00 – 17.00 u

CREA café
Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 00.00 u
Zaterdag: 10.00 – 00.00 u
Zondag: 10.00 – 18.00 u

CREA gesloten 2023/2024:

  • Pasen: zondag 31 maart en maandag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Pinksteren: zondag 19 en maandag 20 mei 2024
  • I.v.m. personeelsactiviteit: zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024

cursusvrije periodes

  • Kerstvakantie: zaterdag 23 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024
  • Meivakantie: maandag 29 april t/m zondag 5 mei 2024

Gedurende de herfst- en voorjaarsvakantie lopen de cursuslessen door.

aangepaste openingstijden gedurende zomervakantie

Vanaf maandag 8 juli t/m zondag 18 augustus 2024
Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 23.00 u
Zaterdag: 10.00 – 17.00 u
Zondag: gesloten

adres

Nieuwe Achtergracht 170
1018 WV Amsterdam
T. 020 399 1212

contactgegevens per afdeling

Vragen? Check eerst onze FAQ-pagina!

Algemeen/cursussecretariaat
planning@crea.nl

Verhuur studio’s
Tel 020 399 1212

Lezingen en debatten
culture@crea.nl

Verhuur CREA theater & muziekzaal
events@crea.nl

Publiciteit
publiciteit@crea.nl

CREA café
cafe@crea.nl

contactgegevens vertrouwenspersonen

bij ongewenst of grensoverschrijdend gedrag
De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor iedereen die ongewenst gedrag ervaart en bij CREA werkt, CREA-cursussen volgt of bij andere CREA-activiteiten betrokken of aanwezig is.

Ongewenst of grensoverschrijdend gedrag is gedrag van anderen richting jou waarbij jij je niet prettig of veilig voelt.

CREA hecht aan een veilige en prettige omgeving voor alle medewerkers en bezoekers. Indien je met je ervaring niet terecht kunt bij een CREA medewerker om dit aan te kaarten, kan je je wenden tot één van de vertrouwenspersonen van de UvA of van de HvA:

> UvA vertrouwenspersonen
> HvA vertrouwenspersonen

mail ons

bereikbaarheid

Let op: CREA ligt op een autovrij terrein. Het gebouw ligt midden op de Roeterseilandcampus en kan voor een nieuwe bezoeker lastig te vinden zijn. Bekijk daarom de routebeschrijving hieronder.

Lopend of fietsend

  1. Vanaf de Sarphatistraat: vlakbij de Albert Heijn (Sarphatistraat 141K) vind je een autovrije steeg (Pancrasstraat). Als je deze straat inslaat zie je meteen de achterkant van het CREA gebouw, loop richting de gracht. Aan je linkerhand vind je de ingang van CREA.
  2. Vanaf de Plantage Muidergracht: via twee voetgangersbruggetjes bereik je CREA.
  3. Vanaf de Roeterstraat: betreed via de rechteroever van de Nieuwe Achtergracht de Roeterseilandcampus, loop/fiets onder het gebouw door dat over de gracht is gebouwd. Aan je rechterhand zie je CREA.

Fiets parkeren

Met de fiets? Fietsen kunnen geparkeerd worden in de openlucht stalling naast het CREA gebouw of in een van de ondergrondse stallingen van de UvA. Houd er rekening mee dat deze ondergrondse stallingen om 22u sluiten.

Tram en metro

  1. Tram 1, 7 & 19 – halte Korte ’s Gravesandestraat. Loop naar de Sarphatistraat, sla linksaf. Vlak voor de Albert Heijn sla je rechtsaf, een autovrije steeg in. Zie verder bij ‘Lopend of fietsend’, punt 1
  2. Metro 51, 53 & 54 – halte Weesperplein. Loop de Sarphatistraat af in oostelijke richting tot voorbij de Roetersstraat. Sla vlak na de Albert Heijn linksaf, een autovrij straatje in. Zie verder bij ‘Lopend of fietsend, punt 1.

Auto

CREA ligt op een autovrij terrein. De beschikbare parkeerruimte in de buurt van CREA is beperkt, zeker ’s avonds. De beste kansen heb je in de omgeving van de Plantage Muidergracht. Vanaf de Plantage Muidergracht is CREA via twee voetgangersbruggetjes goed bereikbaar.

Laden en lossen

Bel hiervoor op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur naar 020 399 1212.

X