Merel Barends

Merel Barends

Bio:

Merel Barends werkt als illustrator, stripmaker en beeldjournalist. Haar werk is gepubliceerd door verschillende gerenommeerde uitgeverijen, zoals De Bezige Bij, Uitgeverij Atlas/Contact en Uitgeverij Podium. Ze werkte voor een breed scala aan opdrachtgevers, o.a. IDFA, Vrij Nederland Magazine, AD Magazine, Mindshakes (NRC Media), CPNB en Greenpeace.

Barends is redactielid van beeldjournalistiek platform Drawing the Times. Als beeldjournalist vond ze een internationaal podium en haar journalistieke strips werden gepubliceerd in het Nederlands, Engels en Arabisch.

Barends neemt met regelmaat deel aan exposities. Op de Stripdagen Haarlem 2016 had ze o.a. een solo-expositie in het Dolhuys in Haarlem. Het werk dat ze daarvoor maakte, werd later door het museum aangekocht. Voor het Cross Comix-festival 2018 in de Rotterdamse Schouwburg cureerde ze een feministische expositie rondom Nietzsche (Stripped! – a pretty dark room).
Ze deed twee theatertours (Broers en Gummi de Vis) met kindertheatergezelschap De Brandstichting, als live-tekenaar en acteur.

In 2008 behaalde Barends haar BIK-certificaat. Sindsdien geeft ze kunsteducatieve lessen aan alle leeftijden. Ze verzorgde cursussen en workshops op de Volksuniversiteit Amsterdam, Academie Artemis (HBO), Instituut Beeld En Geluid en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ook werkte ze als museumdocent in het Persmuseum en Centraal Museum Utrecht. Sinds 2018 is ze als tekendocent verbonden aan CREA Amsterdam.

Cursussen door deze docent:

X