Hoe kijk je naar de stad? Hoe ervaar je kleuren, vormen, geluiden, terwijl je tegelijkertijd in gedachten ook ergens anders kunt zijn, het wereldnieuws kunt volgen en kunt overleggen met je vrienden aan de andere kant van de aardbol? Een stad is altijd in beweging. Er wordt gebouwd en veranderd, vergroend en vergrijst. Er zijn mensen en meningen. En de stad is de spiegel van wat in de wereld gebeurd.
Deze week gaan we de eerste paar dagen op pad in de stad en maken ter plekke op klein formaat studies met potlood, houtskool, kleurkrijt en verf op verschillende lokaties. We strijken neer in parken, maar ook in bouwputten, aan havens en op kruispunten.
Wat ga je doen?
Tijdens het maken van deze studies krijg je een kleine spoedcursus tekenen en schilderen: je werkt met verschillende tekenmaterialen en acrylverf. Je leert over compositie en keuzes maken, in- en uitzoomen, over licht en schaduw en kleuren mengen. Ook de menselijke figuur en het portret komen aan bod.
Tegelijkertijd probeer je het momentum te pakken en kun je notities maken van wat je nog meer ervaart tijdens het tekenen en schilderen: bijv. gesprekken die je opvangt, geluiden die je hoort. Gedachten, ideeën en vragen die bij je opkomen.
Deze eerste dagen zijn voor onderzoek; hoe verbeeld ik wat ik wil laten zien in lijn en kleur? Wordt mijn waarneming ook beïnvloed? Door wat ik die dag hebt gelezen in de media? Wat ik hoor op straat? Is bijv. geluid van invloed op de kleuren die ik zou willen gebruiken? Zou ik erbij willen schrijven?
De laatste dagen van de week werk je aan een groot formaat geschilderde collage op papier waarin je je voorstudies en indrukken verwerkt op de manier zoals jij wilt. Je kunt geschilderde stukken met andere materialen in je eindwerkstuk combineren. Jouw persoonlijke notities; geschilderd, getekend en geschreven, komen samen in een nieuwe vorm: je eindwerkstuk.