Wanneer een beeld in contact staat met een achtergrondplaat, wordt het een reliëf genoemd. Reliëfs kunnen figuratief of abstract zijn en bestaan al sinds het stenen tijdperk. Reliëfs floreerden in de klassieke Griekse, Hellenistische en Romeinse kunst als versieringen op tempels en grafstenen. Vermeldenswaardig is ook de reliëfkunst uit de West-Europese Romaanse, Gothische en renaissance-periode, die vooral in de timpanen van de kathedraal tot uiting komen.
Reliëf betekent “verhoging” en speelde een grote rol in Mattis’ opleiding tot steenbeeldhouwer. Tijdens deze cursus leer je de technieken van dit half-dimensionale beeldhouwwerk.
Wat ga je doen?
Je leert werken met het traditionele gereedschap van de Duitse Bauhütten (vuisthamer, klopper en diverse beitels) en met het materiaal Franse kalksteen om te gaan. Je leert alle nodige stappen en technieken om een traditioneel reliëf uit steen te maken. Ook wordt er tijdens de pauze, onder het genot van thee en koekjes, verschillende moderne en klassieke steenbeeldhouwers besproken die als inspiratie kunnen dienen.
Je kan een naam, woord, of een huisnummer toevoegen aan je werk. Een reliëf is namelijk ook een geweldig huisnummerbord. Hiervoor leer je ook de beletteringstechniek en hoe je het reliëf op de huismuur bevestigt. Je gaat uiteindelijk naar huis met een afgewerkt steenreliëf. Dit woon- of tuindetail zal jouw huis opwaarderen of een waardevol geschenk zijn voor jouw vrienden of familie.
Het werken in steen vereist geduld, wilskracht en doorzettingsvermogen. Maar als je de basisvaardigheden beheerst, ontwikkelt het zich tot iets meditatiefs. Het veeleisende fysieke werk ontspant de geest en vervult je met voldoening terwijl je snel significante resultaten kunt behalen.