Deze cursus is er voor diegenen die alles willen weten over de ontwikkeling van Westerse muziek. In drie aaneengesloten blokken van tien lessen kun je de hele muziekgeschiedenis vanaf ca. 1000 tot op het heden volgen, maar je kunt je ook tot een enkel blok (oftewel één tijdvak) beperken. Een gezamenlijk bezoek aan een concert door het Concertgebouworkest tegen sterk gereduceerd tarief hoort er al jaren bij!
We behandelen niet alleen de periode van het zgn. ‘IJzeren repertoire’ (1750 – 1900) maar ook wat daarvoor en daarna zoal klonk: gezongen motetten en madrigalen van vóór 1750, maar ook spectrale en elektronische muziek uit ónze tijd – om maar wat uitersten te noemen.
Blok 1: 1000- 1750
We behandelen het ontstaan van het notenschrift, de muziek van troubadours en monniken, de opulentie van de Renaissance-missen en -madrigalen en de feestelijke klanken van de Barok.
Blok 2: 1750 – 1900
Dit blok gaat o.a. over het rijke muziekleven in Wenen (Haydn, Mozart), het romantische concept van het genie (Beethoven) en de liedkunst en de grandeur van de opera in Parijs.
Blok 3: 1900 – heden
Dit tijdvak staat al dicht bij onze tijd. Wat voor muziek klonk er toen de eerste elektrische trams door de straten gierden? Wat deed de radio en de film met de muziek en hoe reageerden componisten op de catastrofe van de Tweede Wereldoorlog?
Aan het eind van een cursus(blok) weet je meer en kun je je eigen muziekcollectie beter plaatsen in de tijd.